Atgal į sąrašą

2020-ųjų „Poezijos pavasario“ Maironio premijos laureatas – Alis Balbierius

2020 gegužės 26 d.

Vlado Braziūno nuotrauka

56-ojo Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatu tapo poetas, eseistas, fotografas Alis Balbierius už eilėraščių knygą „Ekvilibriumas“. 2020 m. gegužės 26 d. Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu poetui paskirta Maironio premija.

Premija skiriama  už geriausią naują poezijos knygą, išleistą per praėjusius kalendorinius metus. Rašytojų sąjunga šiam apdovanojimui šiemet pasiūlė penkis autorius: Alį Balbierių (už knygą „Ekvilibriumas“), Eleną Karnauskaitę („Miegančios chimeros“), Enriką Striogaitę („Žmonės“), Alvydą Šlepiką („Mano tėvas žūsta“), Agnę Žagrakalytę („Bu bu itis: Alisa Meler išeina pro duris“). Alio Balbieriaus rinkinys, išleistas Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos, komisijai pasirodė verčiausias „Poezijos pavasario“ laurų.

Laureatą rinko vertinimo komisija, sudaryta iš penkių paskutinių „Poezijos pavasario“ laureatų. Šiemet tai buvo poetai Vladas Braziūnas, Marius Burokas, Almis Grybauskas, Ramutė Skučaitė ir Tomas Venclova.

Alis Balbierius – poetas, eseistas, fotografas. Yra išleidęs devynias eilėraščių knygas „Delno irklas“ (1986), „Giedančios upės“ (1988), „Alsavimų girios“ (1990), „Sapno pėdsakai“ (1997), „Strazdo anatomija“ (2004), „Formų knyga“ (2008), „Skaidrumos“ (2011), „99 trieiliai“ (2013), „Ekvilibriumas“ (2019); eseistikos knygas „Trobelė ant debesies“ (2006), „Vaivorykštė ir neandertalietis“ (2012); rinkinį „Tekstai apie viską ir nieką“ (eilėraščiai, proza, esė, 1998), knygas „Žalias Nojaus laivas“ (ekologiniai etiudai, 1990), „Jaunojo gamtininko kalendorius“ (1995); fotografijų albumą „Biržai: kraštas ir miestas“ (2012). Surengė 30 personalinių fotografijos parodų, dalyvavo tarptautiniuose pleneruose ir grupinėse parodose. Apdovanotas Zigmo Gėlės premija (1987), savaitraščio „Literatūra ir menas“ premija už straipsnius apie fotografiją (1995).

„Ekvilibriumas“ – penkioliktoji poeto knyga. „Šis rinkinys sinkretiškas, jame koncentruojamasi į kultūrinę, religinę įvairovę, jungiamos skirtingos sistemos – daoizmas, pagonybė, budizmas, hinduizmas, antika.“ (Ieva Rudžianskaitė, http://www.satenai.lt/2019/06/28/eiti-savo-keliu/

„Dar niekad Alio Balbieriaus poezijoje taip stipriai neskambėjo kelio motyvas: lietuviški peizažai ir molėtas tėviškės keliukas, kopimas į Himalajus, daoistinė kelio estetika ir daug kitų motyvo variacijų. Prigimtinė gamtinė pasaulėjauta, gavusi naujų impulsų iš Rytų kultūros, sufokusavo kūrybos branduolį ir platesnį kontekstą.“ (Janina Riškutė, https://www.rsleidykla.lt/Knyga/grozine-literatura/poezija-pjeses/Ekvilibriumas/)

„Ir savo tekstuose, ir fotografijose, ir nuo didmiesčio gyvenimo nutolusioje kasdienybėje Alis Balbierius yra tikras panteistas, adoruojantis gyvybę ir beribes jos formas“ (Gediminas Kajėnas, http://8diena.lt/2018/07/25/poetas-alis-balbierius-man-tebera-sakralios-visos-gyvybes-formos/)

Premija bus įteikta tarptautiniame poezijos festivalyje „Poezijos pavasaris“, kuris vyks liepos 26 – rugpjūčio 09 dienomis. Festivalį rengia Rašytojų klubas, Lietuvos rašytojų sąjunga.